Lens

Het type lens – of objectief – op je camera is sterk bepalend voor hetgeen en hoe je fotografeert. Vooral bij camera’s met verwisselbare lensen kun je hiermee bewuste keuzes maken voor het karakter van je foto.

Twee karakteristieken die bij een lens als eerste genoemd worden zijn de brandpuntsafstand en het diafragma. De brandpuntsafstand is, samen met de grootte van de sensor in de camera, bepalend voor de beeldhoek van een opname. De beeldhoek zegt in het algemeen meer dan de brandpuntsafstand omdat dit begrip vergelijkbaar is voor alle camera’s en lenzen.

Het diafragma is bepalend voor de lichtsterkte, een maat voor maximale de hoeveelheid licht die de lens doorlaat op de sensor.

Bij een zogenaamde ‘prime-lens’ is de brandpuntsafstand vast, bij een ‘zoomlens’ is die variabel. Een prime-lens geeft doorgaans een kwalitatief beter beeld, heeft een grotere lichtsterkte en een mooier bokeh-effect dan een zoomlens.

Anderzijds,  zoomlenzen zijn meer flexibel inzetbaar en zijn inmiddels veel meer gangbaar dan prime-lenzen.

Sommige lenzen zijn voorzien van beeldstabilistatie, veelal aangeduid met ‘IS’. Hierdoor wordt onscherpte als gevolg van camerabeweging onderdrukt. In principe maakt dat mogelijk om uit de hand te fotograferen met wat langere sluitertijden.  Over het belang er van wordt nogal gediscussieerd omdat de meeste camera’s zelf over meer-assige stabilisatie beschikken. Het is ook een strategie van de fabrikant.

Naast de eigen merklenzen, van de camerafabrikant, maakt een aantal aparte fabrikanten lenzen voor de belangrijkste cameramerken. Veelal heb deze een gunstiger prijs-kwaliteitsverhouding. Als je daarvoor belangstelling hebt kan het nuttig zijn een review te lezen voordat je iets aanschaft. Goede lenzen zijn nu eenmaal duur. Maar een super goede camera aanschaffen en dan bezuinigen op matige lenzen is minder verstandig..