Eindeloos Eiland Festival

Zondagavond 2 juli werd ik verrast door het Gele Krantje in de brievenbus: een fotoverslag van EEF, door mij gefotografeerd.

Het laatste weekend van juni was ik regelmatig te vinden op het festival EEF. Eerder had ik bedacht om op eigen initiatief te gaan fotograferen. Voorzien van verschillende camera’s was ik er ongeveer de helft van de tijd op het festival aanwezig.

Vorig jaar ging dat anders, toen had iemand me gevraagd te filmen en fotograferen met een drone. Er was toen iemand die alle fotografie coördineerde. Dit jaar had ik daar niets van gehoord.

Vrijdagavond werd ik toch meteen aangesproken door iemand van de organisatie en wist daarna hoe ik foto’s kon aanleveren. Zondagmorgen stonden de eerste foto’s online in een Google-album, later aangevuld met een korte video.

De eerste opnames maakt ik pas op vrijdag na tien uur, in de schemering. Foto’s met de drone ging nog best goed met de lens open (ISO 120-200, 24mm, f/2.8, ~1/20s). Dit laat ik op de automaat belichten, het is al veel gedoe om te positioneren en niets of niemand te raken.

Daarnaast had ik fullframe bij me, met een 50 mm f/1.2 lens. Bij ISO 800, vrijwel open lens en sluitertijden tot 1/20s ging dat best goed, Maar de beperking van 50 mm bleek toch wel heftig.

Zaterdag overdag, met volle zon een kleine 30 graden, bleek mijn half-frame met zoomlens (24-200 f/4) een stuk handiger. Fotograferen wel wel moeilijk gemaakt door het harde zonlicht in compinatie met schaduw en vreemde kleuren onder de tentzeilen.

Vanwege die hoge contrasten koos ik er ’s avonds en zondag voor om toch fullframe te fotograferen, maar veel minder flexibel met enkele prime lenzen. Kwalitatief zijn die foto’s toch zichtbaar beter, ik denk vooral door het grotere dynamisch bereik van de sensor. Het gebruik van prime lenzen heb ik wel als een een handycap ervaren. Lens wisselen kost best wat tijd en moeite, waarbij het moment van iets zien al voorbij kan zijn voordat ik weer klaar sta.

Uiteindelijk maakte ik veel meer foto’s dan ik eerst van plan was, een kleine 700. Daarvan bleven er 199 over. Die heb ik stuk voor stuk nabewerkt, vrijwel elke foto is aangepast qua belichting, contrast en de uitsnede. Na al die uren sjouwen en computerwerk was ik er toch wel een beetje klaar mee. Maar die publicatie gaf met toch weer een kick…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *