Focus Stacking

Focus Stacking is een manier om ultieme scherptediepte in een foto te verkrijgen, wanneer dit met eén lens in één opname niet lukt. Dergelijke opnames kunnen gewoon mooi zijn, maar ook onwerkelijk, een beetje surrealistisch. Dat hangt samen met het scherp stellen door onze ogen: die reageren onmiddellijk als je de focus verlegt. Daardoor denken we dat we alles scherp zien. Jawel, maar niet in eén keer.

Bij focus stacking maak je een reeks opnames vanaf (exact) hetzelfde standpunt waarbij je het scherpstelpunt bij iedere opname verschuift, zoals je ogen dat ook doen. Achteraf worden deze opnames gecombineerd met behulp van software, bijvoorbeeld Photoshop, waarbij een beeld wordt opgebouwd uit alleen de scherpe delen van de verschillende opnames. En dit is wat onze ogen niet doen, wat het surrealistische effect geeft.

Praktische tips

  • Qua onderwerp  en de belichting moeten voor alle opnames gelijk zijn. Bij sommige camera’s en situaties kan dat uit de hand, maar doorgaans is een statief noodzakelijk. Het onderwerp zelf moet stil staan gedurende het maken van alle opnames. In een landschap met een stevige wind of met mensen in een straat zal dit niet lukken: er onstaat dan ‘bewegings onscherpte’ doordat het beeld verandert.
  • Zet de camera op bij voorkeur op ‘handmatig’, om er voor te zorgen dat de belichting gelijk blijft en dat het diafragma niet verandert tussen verschillende beelden. Dat geldt ook voor de ISO waarde.
  • Bedenk hoeveel opnames er nodig zijn. BIj een geringe scherptediepte moet je veel opnames maken waarbij het scherpstelpunt telkens weinig verschuft. BIj een grote scherptediepte kun je volstaan met slechts enkele opnames.
  • Kies voor elke opname een geschikt scherpstelpunt. Schakel automatisch scherpstellen uit als het niet zo eenvoudig is om het punt waar de camera scherp stelt nauwkeurig in te stellen. Bij handmatig scherp stellen heb je dat uiteraard volledig zelf in de hand.
  • Samenstellen van de opnames doe je op je computer (tenzij je camera het zelf kan). Er zijn specifieke programma’s voor, maar het gaat ook prima met Photoshop. In de handleiding is dat goed beschreven.