Photoshop

Bewerken in Photoshop is echt een uitdaging. Er kan ontzettend veel en dat ook nog op allerlei verschillende manieren. Bovendien is de user-interface niet altijd even vriendelijk. Kortom, de inleertijd vraagt best wat inspanning en doorzettingsvermogen. Daarom is het ook aan te bevelen eerst te kijken of je de gewenste bewerkng in Lightroom kunt doen. Dat werkt een stuk eenvoudiger. Pas als je iets wilt aanpassen wat in Lightroom niet kan, stap dan van daaruit over op Photoshop met ‘Bewerken in…’. Dan blijft je bibliotheek compleet en overzichtelijk. Ook kun je dan na bewerken in Photoschop nog weer aanpassingen maken in Lightroom.

Aan overstappen naar Photoshop ontkom je bijvoorbeeld niet als je:

  • een zeer nauwkeurige selectie nodig hebt en die wilt bewerken;
  • een specifiek effect wilt toepassen;
  • een (deel van een) andere foto er in wilt combineren;
  • een vorm wilt wijzigen (transformeren).

Al geruime tijd zijn de licenties voor Lightroom en Photoshop gekoppeld. Als je een hebt, beschik je ook over de ander. Dus vanuit kosten optiek hoef je het niet te laten om beiden te gebruiken.

Aanvliegroute

Er wordt ontzettend veel over Photoshop gepubliceerd. Boeken, webpagina’s en video’s te over. Dit geeft aan dat het geen gemakkelijk programma is om mee te werken.

De eerste vraag is: hoe begin je er mee en hoe ga je verder. Een antwoord:

  • Concepten. De basis waarmee je er globaal uit de voeten kunt en je weg kunt vinden;
  • Lagen. Je kunt bijna niet zonder;
  • Selecteren. Iets aanpassen of toevoegen vereist het maken van een selectie. Er zijn vele mogelijkheden;
  • Veranderen. Ook een hele trits…

 

Beginnen

Aangenomen dat je je bibliotheek onderhoudt in Lightroom, start je Photoshop vanuit Lightroom door een foto te selecteren en dan ‘Bewerken in Photoshop’ te kiezen. Hier verschijnen drie opties: mét of zonder aanpassingen in Lightroom of het origineel. Kies de eerste keer NIET voor het origineel. Als je later nog iets in de bewerkte versie wilt veranderen, doe je dat juist wel. Of je wijzigingen in Lightroom wilt overnemen in Photoshop hangt af van wat je wilt.

Als je bewerking gereed is, klik dan op ‘Opslaan’ (niet op ‘Opslaan als ..’). Na enkele seconden verschijnt dan de bewerkte foto in Lightroom en vormt daar een stapel met je origenele foto. Desgewenst kun je hier ook weer aanpassen.