Ruud van der Nat

Mijn belangstelling voor fotografie begon al vroeg met een rits/rats cameraatje. Eenmaal in het digitale tijdperk werd fotografie een serieuze hobby.

Ik houd me vooral bezig met landschappen, katten, portretten en concertfotografie. Naast het maken van foto’s besteed ik veel aandacht aan de nabewerking er van.

Het mooiste begin van een dag vind ik in alle vroegte naar een mooie locatie te gaan, daar het eerste licht te zien komen en de wereld om mij heen te horen ontwaken.

Fotografie heb ik altijd al leuk gevonden, eerst als kind met een rits/rats cameraatje. Jaren later maakte ik gebruik van de Konica spiegelreflex van mijn vrouw. Bij de doorbraak van digitale cameras werd die vervangen door een digitale compactcamera. In die tijd was fotografie geen serieuze hobby, maar meer een manier om momenten vast te leggen.

In 2010 heb ik mijn eerste digitale spiegelreflexcamera aangeschaft, een Canon EOS 1000D, waarmee de hobby pas echt begon. Ik hield mij toen voornamelijk bezig met landschapfotografie en viel ook mijn katten regelmatig lastig met deze camera. Technisch werd ik op weg had geholpen door mijn broer, die professioneel fotograaf was. Later heb ik aantal cursussen en workshops gevolgd om mij verder te ontwikkelen als amateur fotograaf.

Naast de onderwerpen landschappen en katten houd ik mij bezig met concertfotografie. Deze tak van de fotografie heb ik eigenlijk te danken aan mijn zoon, die in een band speelt.

Mijn broer stopte als fotograaf. Toen had hij nog een complete set studioflitsers over, wat voor mij een hele leuke bezigheid bleek om zelf complete controle te hebben over het licht. Met verschillende opstellingen en modifiers lukt het om steeds andere resultaten te krijgen.

Naast de eigen initiatieven maakt ik af en toe foto’s voor een reclamebureau in Zierikzee, leuk om zelf invulling te geven aan de opdracht die gegeven wordt en het werk terug te zien in brochures.

Het nabewerken van foto’s vind ik ook een leuke bezigheid. De in RAW geschoten foto’s verwerk ik eerst in Capture One met af en toe een uitstapje naar Photoshop.

Wat betreft apparatuur volgden na de Canon EOS 1000D de 60D, 6D, 5D (MK1) en de EOS R. De Canon EOS R gebruik ik nu het meest en de 6D gebruik ik als tweede body bij concerten en evenementen.

Bij deze camera’s gebruik ik verschillende lenzen:

 • Canon EF 24-105 F4L, een heerlijke allround lens.
 • Canon EF 70-200 F4L, geweldig scherpe lens en niet te zwaar, voor concerten zou een F2.8 versie heel fijn zijn, maar best zwaar en vooral erg prijzig.
 • Canon EF 50 1.8 II, de plastic fantastic, goedkoop lichtsterk standaard lensje.
 • Canon RF 50 1.8 STM om met de EOS R een heel compact systeem te vormen dat makkelijk mee te nemen is.
 • Irix 15mm f2.4, die gebruik ik veel voor landschappen en interieurfotografie.
 • Zeiss 35mm f2.0, prachtige allround lens, geen autofocus, maar dat is met de systeemcamera’s geen probleem meer door de scherpstelassistent en ”focus-peaking”
 • Holga 60mm f8, een leuke gadget van €10,- geeft het beeld van een Holga camera.

Daarnaast heb ik nog een aantal oude FD lenzen die via een adapter op de moderne camera’s passen. Uiteraard gebruik ik ook nog een aantal accessoires:

 • een B+W polarisatiefilter;
 • een Hoya 1000ND pro grijsfilter;
 • een Mefoto globetrotter statief;
 • een Canon 430EX flitser;
 • Multiblitz studioflitsers.

Nieuwsgierig of onder de indruk? Meer werk van Ruud vind je op Smugmug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *