Balanceren

Balanceren betekent ‘in balans houden’. Dat gaat om de plaatsing van onderdelen in een foto ten opzichte van elkaar. Zo kun je ‘zware’ en ‘lichte’ onderdelen onderscheiden.

Een balans kent een natuurkundig principe: hoe langer de arm des te kleiner het benodigde gewicht om in belans te blijven met een ander onderdeel in de foto. En andersom.

Dat vertaalt zich als volgt: is er een relatief zwaar, donker onderdeel in een foto, dan vraagt dat op enige afstand een lichter onderdeel. De verhouding van de afstand tot het zwaartepunt wordt bepaald door de relatieve gewichten.

Een foto kan overkomen als ‘in balans’ of niet. In balans straalt rust uit. Als er geen balans is roept dat spanning op. Het moet ergens heen, maar niet duidelijk is waarheen. In balans of niet is derhalve niet goed of fout. Het hangt er van af wat je uit wilt drukken. Tenzij er sprake is van een onbedoelde onbalans waardoor het beeld in zijn geheel onrustig wordt zonder dat dat een functie heeft.