Bokeh effect

Bokeh is een effect, het gevolg van de manier waarop een lens omgaat met onscherpte bij geringe scherptediepte

Het toont zich als een structuur van vage, min of meer cirkelvormige vlekken van verschillende kleur en helderheid.

Het treedt op in de achtergrond van een opname bij een grote lensopening, dus geringe scherptediepte,  in combinatie met scherpstelling op een onderwerp tamelijk dichtbij. Bij prime-lenzen is het meer aanwezig dan bij zoomlenzen. Bij korte brandpuntsafstanden minder dan bij lange.

Het is eigenlijk een bijverschijnsel. Een regelaar is er niet voor, zij het dat er afhankelijkheid is van de diafragma opneing. Bij  De manier waarop het effect zichtbaar is wordt vaak gezien als kwaliteitscriterium van een lens. Het effect bewust inzetten is dan ook niet gemakkelijk: van tevoren zie je het door de zoeker niet het resultaat als, tenzij je op volle lensopening fotografeert.