Systeemcamera

In de systeemcamera kijk je door de zoeker naar een klein LCD-scherm waarop het beeld dat de sensor opbouwt getoond wordt. Dit beeld wordt vele malen per seconde ververst, waardoor je alle veranderingen vrijwel direct ziet. 

De vertraging ten opzichte van een zoeker van een spiegelreflexcamera is klein maar in beginsel waarneembaar. Het wordt nog steeds gezien als een nadeel van de systeemcamera ten opzichte van de digitale spiegelreflexcamera.

Inmiddels is de electronica in  camera’s beter en sneller geworden. Dat maakt de nadelen ten opzichte van een spiegelreflex camera steeds kleiner en lijkt de keuze meer ingegeven door een ‘kwestie van smaak’.

Bij een systeemcamera kan de lens eenvoudig worden vervangen. Dat maakt de systeemcamera aantrekkelijk boven de bridge- of compactcamera. Het is vooralsnog onmogelijk om een lens te ontwikkelen die altijd voldoet aan eisen en omstandigheden.