Brandpunt en perspectief

Het kiezen van een lens hangt niet alleen af van de gewenste beeldhoek. Een groothoek- en telelens hebben een verschillend effect op het perspectief, de diepte in je opname.

Een telelens drukt de diepte, het perspectief, in elkaar. Een groothoeklens doet het andersom, die vergroot de diepte. In het plaatje hieronder is aangegeven hoe dat komt.

In beide opnames gaat het om het drietal. Als je die met een groothoeklens goed in beeld wilt krijgen, moet je tamelijk dichtbij staan. Door de grote beeldhoek komt het achterliggende gebouw volledig in beeld op de achtergrond.

Met een telelens krijg je het drietal in beeld door heb van verderaf te fotograferen. Door de kleine beeldhoek in combinatie met de grotere afstand komt de achtergrond maar voor een deel in beeld. 

Merk op dat in dit voorbeeld het drietal in beide opnamen even groot op de foto staat. Dat wil zeggen, door de keuze van de lens, de brandpuntafstand, maak je het hoofdonderwerp meer of minder los van de achtergrond. Of je dat wilt, is een creatieve keuze en hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld, wil je laten zien bij welk gebouw ze staan? Of, wat wil je met de achtergrond, wil je dat die scherp is of juist niet. Dat hangt weer samen met de verschillen in scherptediepte van deze lenzen.